Alexander Pope, o “Şanlı Devrim Yılı” diye tabir edilen 21 mayıs 1688’de Londra’da doğdu.
Alexander Pope, 18’inci yüzyılın başlarındaki en büyük İngiliz şair olarak görülmektedir. 18. yüzyıl klasisizm akımının temsilcilerindendir. Hicivli dizeleriyle ve Homer’i tercümesi ile tanınmıştı. Kahramanlık beyitleri üstüne bir uzmandı. En önemli eserleri ‘Essay on Man’ ve ‘Essay on Criticism’dir. Küçük yaşta tüberküloz hastalığına yakalandı ve çok acılar çekti. Bu yüzden ömür boyu kısa kaldı ve hiç evlenmedi. Hiç evlenmemiş olmasına rağmen Lady Mary Wortley Montagu da dahil olmak üzere esprili, nükteli mektuplar yazdığı birçok kadın arkadaşı olmuştu. Yaşamı boyunca onunla arkadaşlık ilişkisi kurmuş Martha Blount’un sevgilisi olduğu iddia edilmiştir. Hakkında söylenen bir söz vardır; şiirden nefret etmek için ya gerçekten nefret dolu olmanız yada Alexander Pope okumanız gerekir.
Alexander Pope’den Martha Blount’a, 1714
Kıymetlim,
Doğruları söylemeye hazır olmak için içki içtikten sonra yazmam, sana karşı içtenliğimin kanıtı. Gece on ikiden sonra yazılan bir mektup da bu soylu bileşenin gücünü artırıyor olmalı. Bir anda şarapla ve seninle ısınan yürek alev alev; şarap zihnin pusuya yatmış tutkularını uyandırıp ifade ediyor, tıpkı verniğin bir resimde gömülü olan renkleri canlandırması gibi, onlara doğal ışıltılarını kazandırıyor. Ayık olduğum saatlerde bütün iyi niteliklerim donuyor ve sıkıcı bir yapının içine kilitleniyor sanki. Bu beni hayrete düşürüyor, şu anda sarhoşum ve içimde ne kadar çok erdem olduğunu görüyorum.
Yüreğimin bütün bu taşkınlıkları arasında, sana 18’inde ve 24’ünde bana gönderme lütfunda bulunduğun mektuplar için teşekkürlerimi sunuyorum. “Benim tatlı Pope’um!” diye başlayan mektubunun beni ne kadar mutlu ettiğini anlatamam; sonunda kardeşine karşı üstünlüğü ele geçirdim. Pek yakışıklı olmadığın doğru; çünkü sen bir kadınsın ve öyle olmadığını düşünüyorsun; ama mizah anlayışın ve bana karşı şefkatin sana karşı konulmaz bir çekicilik kazandırıyor. Taç giyme törenini (1714 Eylül’ünde 1. George’unki) göremediğinde bile gülümsemelerle bezeli olan yüze nasıl karşı konur. Kibir dolu bu mektubu göstermezsin herhalde; kardeşinin ona yazdığım her şeyi gösterdiğinden şüphem yok…
Kaynak: Büyük adamların aşk mektupları,
EkşiSözlük (serdaridiss)