Perşembe, Ekim 10, 2024

Bertrand Russell – Albert Einstein Manifestosu

-

- Advertisement -

Nükleer Yayılmaya Karşı Davet: Bertrand Russell – Albert Einstein Manifestosu

“Çalışmaları istemeden yaşadığımız tehlikelere neden oldu.”

Bertrand Russell, 20. yüzyılın en büyük zihinlerinden biriydi, ancak onu sadece bir kategoriye sabitlemek biraz zor. Çalışmaları dilbilimini, matematiği, bilgisayar bilimini, felsefeyi, mantığı ve daha fazlasını etkiledi ve nükleer silahsızlanma ve savaş karşıtı aktivizm için yaptığı güçlü kampanya nedeniyle, aynı zamanda yüzyılın en önde gelen hümanist insanlarından biri olarak kabul ediliyor. 1950’de İsveç Akademisi, “insani idealleri ve düşünce özgürlüğünü savunan çeşitli ve önemli yazılarından dolayı” Edebiyat Ödülü’nü verdi. Russell, Nobel üyesi Albert Einstein‘a yazdığı ödüllü mektubunda, nihayetinde Russell-Einstein Manifestosu olacak, nükleer yayılmaya karşı ortak bir çaba önerdi.

Russell-Einstein Manifestosu

5 Nisan, 1955

41, Queen’s Road,

- Advertisement -

Richmond, Surrey.

Sevgili Einstein,

Bilim adamlarının büyük çoğunluğu arasında, savaşa karşı hislere etki etmenin en iyi yolu hakkında kendi zihnimde dönüp duruyordum ve çeşitli insanlarla tartışıyordum. Bence ilk adım Batı ve Doğu’daki komünistler ve anti-komünistler, savaşta beklenebilecek felaketler hakkında en yüksek saygınlığa sahip adamlar tarafından yapılan bir açıklama olmalı. Böyle bir ifadenin taslağını ekliyorum ve bunu imzalamaya istekli olacağınızı umuyorum. Ayrıca imzalamanızı istediklerimin bir listesini de ekliyorum. Yeterli imza elde edilirse, bir sonraki adımın imzacılar tarafından benim dahil ettiğim taslak kararlar doğrultusunda bir karar almak üzere davet edilmesi gereken uluslararası bir bilimsel kongre olması gerektiğini düşünüyorum. Umarım bu şekilde hem hükümetler hem de kamuoyu durumun ciddiyetinin farkına varabilir. Genel olarak, bu aşamada bahsettiğiniz Arnold Toynbee gibi diğer alanlardaki insanlara değil, yalnızca bilim adamlarına yaklaşmanın daha iyi olduğunu düşündüm. Bilim adamları özel bir sorumluluk üstlendiler ve çalışmaları istemeden yaşadığımız tehlikelere neden olduğu için suçluluk hissediyorlar. Dahası, alanı genişletmek siyasetten uzak durmayı çok daha zor hale getirecektir.

Saygılarımla,

- Advertisement -

Bertrand Russell

Buna cevaben, Einstein yazısını daha kısa tuttu:

Sevgili Bertrand Russell,

- Advertisement -

5 Nisan tarihli mektubunuz için teşekkür ederim. Mükemmel ifadenizi imzalamaktan memnuniyet duyarım. Potansiyel insanları seçtiğiniz konusunda da sizinle aynı fikirdeyim.

Saygılarımla,

A. Einstein

Bu yazdığı son mektuptu. 13 gün sonra 18 Nisan’da öldü. Resmi manifesto, 9 Temmuz 1955’te Bertrand Russell tarafından okundu.

Bertrand Russell, nükleer silahların “insanlığın devam eden varlığını” tehdit ettiği çağda savaşın feshedilmesini isteyen bildirisini yayınladı.

Albert Einstein öldüğü hafta Bertrand Russell ile, nükleer silahların insanlığın devam eden varlığını tehdit ettiği çağda savaşın feshedilmesi isteğiyle, bilim ve sağduyu adına çağrı yapan bildiriyi onayladı. Altı başka bilim adamı tarafından da imzalanan bildirinin metni yayınlandı. Aynı gün Sir Anthony Eden, Başkan Eisenhower, Mareşal Bulganin, Fransa Cumhurbaşkanı Chou En-lai ve Kanada Başbakanı St. Laurent’e mektuplar gönderdi.

Bildirgeyi dikkate almalarını istedi ve “Bu açıklamada ele aldığımız, insan ırkının karşılaştığı en ciddi sorunla ilgili görüşünüzü kamuya açıklamanız benim en büyük umudum” dedi. Bildiri taslak karar metniyle sona erdi. Lord Russell ve meslektaşları, bildirgenin bir nükleer silahın sonuçlarıyla ilgili gerçekleri siyasi olarak önyargılı ve tarafsız bir şekilde belirlemek için çağrılan bir bilim adamları konferansı tarafından kabul edilebileceğini öne sürüyorlar.

‘’Gelecekteki herhangi bir dünya savaşında nükleer silahların kesinlikle kullanılacağı ve bu tür silahların insanlığın varlığını tehdit ettiği gerçeği göz önüne alındığında, dünya hükümetlerini amaçlarının bir dünya savaşı tarafından gerçekleştirilemeyeceğini fark etmeleri ve kamuoyuna açıklamayı kabul etmeleri yönünde teşvik ediyoruz. Ve sonuç olarak, aralarındaki ihtilaftaki tüm meselelerin çözülmesi için barışçıl yol bulmaya çağırıyoruz.‘’

Beyanname Albert Einstein ve Bertrand Russell’ın yanı sıra altı profesör tarafından imzalandı. Bunlar Nobel Fizik Ödülü’nü kazanan Harvard Üniversitesi’nden Profesör P. W. Bridgman, Varşova Üniversitesi’nden Profesör L. Inf. Indiana Üniversitesi’nden Profesör H. J. Muller, fizyoloji ve tıp dalında Nobel Ödülü’nü kazanan, Profesör C. F. Bristol Üniversitesi’nden Powell, Nobel Fizik Ödülü’nü kazanan, Londra Üniversitesi’nden Profesör J. Rotblat; ve Nobel Fizik Ödülü’nü kazanan Japonya’daki Kyoto Üniversitesi’nden Profesör Hideki Yukawa’dır.

- Advertisement -
admin
admin
Türk & Dünya Edebiyatına dair tüm mektupların yer aldığı, mektuplara dair zengin ve edebi bir koleksiyon.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img

Related Stories