Dilekçe nasıl yazılır sorusunun cevabını detaylı bir şekilde verecek, püf noktalarını bu yazımızda anlatacağız. Keyifli okumalar!
Dilekçe Yazmanın Püf Noktaları
Aşağıda sıralayacağımız, dilekçe yazmanın püf noktaları sayesinde, yazdığınız dilekçelerle istediklerinizi tam olarak anlatabilecek, işlerinizi daha kolay çözebileceksiniz.
- Çizgisiz temiz bir A4 kağıdına ihtiyacınız olacak. beyaz ve kılavuz çizgileri olmayan kağıda yazmakta zorlanırsanız, altına çizgili A4 kağıdı koyabilirsiniz. Böylece boş beyaz kağıda biraz bastırarak, dilekçenizi kolaylıkla yazabilirsiniz.
- El yazınız düzgünse, el yazısı ile dilekçe yazmanız yararlı olacaktır. Günümüzde genelde bilgisayar ortamında dilekçeler hazırlanıyor.
- Mürekkepli kalem kullanın.
- Kağıdın kenarlarında bırakmanız gereken boşluklar vardır. Eğer el ile yazıyorsanız bu boşlukları bırakmanız imkansızdır. Bilgisayarda yazmanız gerekir. A4 kağıdının; alt, üst, sol ve sağ kenarlarından 4 santim olacak şekilde boşluk bırakın. Dilekçenizi bu sınırları ortalayarak yazacaksınız.
- Dilekçede hitap edilen makam yani başlık kısmı, kağıdın üstünden 2 santimetre aşağıda olacak şekilde hazırlanır. Tamamı büyük harflerle yazılmalıdır.
- Eğer başlıkta şehir ismi geçiyorsa, ayrıca başlığın sağ alt kısmına şehir ismi yazmaya gerek yoktur.
- Başlıkta kesinlikle noktalama işaretleri kullanılmaz.
- Başlık kesinlikle kesme işaretleriyle ayrılmaz.
- Adres yazılırken ilk harfleri büyük, gerisi küçük olacak şekilde yazılır.
- Dosya numarasını sağ kenardan 4 santimetre olacak şekilde boşluk bırakılır.
- Tarih, gün ve ay yazılırken, metnin alt kısmına bir satır olacak şekilde boşluk bırakılır. Metnin sağ altına yazılacak şekilde ayarlanır.
- Başvurulan makamdaki kayıt tarihi, dilekçe tarihi esas alınarak verilir. Arada fark varsa yani dilekçedeki tarih yanlışsa, resmi makamdaki tarih esas alınır.
- Dilekçede anlatılmak istenen doğrudan belirtilir. Yani doğrudan istek ya da şikayet konusuna giriş yapılır.
- Noktalama işaretlerine dikkat edilmelidir.
- Dilekçede konular, kısa paragraflar halinde anlatılır. En son paragrafta istek belirtilir.
- “arz ederim” “rica ederim” “talep olunur” ve “sunarım” gibi ifadelerle dilekçe
- Dilekçe üst makama yazıldığı için “rica ederim” ibaresi kullanılmaz. Bu ibare resmi yazışmalarda emir anlamına gelir.
- Son iki satır, “ekler” ve “ad, soyad, imza” ile bitirilir.
- Dilekçe sahibinin okuma yazması yoksa imza yerine sol elinin baş parmağını, imza yerine basar.
- Dilekçeler iki nüsha halinde yazılır. Bir nüshası onaylı olarak hazırlayan kişide kalır.
- Hazırladığınız dilekçenin kirlenmemiş ve buruşmamış olması gerekir. Aslında bu bir tür psikolojik etkidir. Sizin ne kadar disiplinli ve bilinçli olduğunuzu gösterir.
- Bazı kurumlarda hazır basılı şekilde hazırlanmış dilekçeler bulunur. Siz yalnızca dilekçede bulunan boşlukları doldurursunuz.
Bilgisayarda Dilekçe Yazma
Bilgisayarda dilekçe yazma, elle yazmaktan daha kolaydır. Formatı bir kere oluşturduktan sonra, geriye yalnızca değiştirilmesi gereken yerler kalır. Arşivinizde mutlaka birçok kuruma yönelik olarak hazırlanan dilekçeler bulunsun.
İnternet ortamından da dilekçe formatlarını indirip, gereken yerleri doldurabilirsiniz. Bu işlem, baştan hazırlamaya göre daha kolaydır.
Sıfırdan hazırlayacaksınız, daha önce anlattığımız tüm kuralları uygulayarak, kolayca dilekçe hazırlama işlemini tamamlayabilirsiniz.
Dilekçe Sayfa Düzeni
Dilekçe sayfa düzeni, dilekçenin verileceği kuruma göre farklılık gösterebilir. Ancak genelde format aynıdır. Dilekçeler A4 boyutlarında olan sayfalara yazılır. Genel olarak tüm kenarlardan 3 santimetre boşluk bırakılır ve dilekçe metni bu ölçülerin ortasına yerleştirilir.
Tarih bölümü bazı dilekçelerde üst kısımda yer alır ve 2 santimetre boşluk bırakıldıktan sonra, başlık kısmına geçilir.
Dilekçe Sayfa Kenar Boşlukları
Dilekçe sayfa kenar boşlukları, her kenarda aynı olacak şekilde bırakılır. Zaten bir kısmından yukarıdaki başlıkta bahsetmiştik. Tüm kenarlardan 3 santim boşluk bırakıldıktan sonra yazılacak olan metin, bu çerçeveye 2 santim mesafe olacak şekilde yerleştirilir.
Word programında ölçüleri rahatlıkla ayarlayabilirsiniz. Eğer elle yazacaksanız, küçük bir cetvel kullanmanız gerekir.
Elle Nasıl Dilekçe Yazarsınız?
Elle nasıl dilekçe yazarsınız sorusuna, öncelikle mürekkep kalemle cevabını verebiliriz. Tükenmez ya da pilot kalem de kullanabilirsiniz.
Acele etmeden yazmaya başlamalısınız. Yazınızın okunaklı ve düzgün olması gerekir. Düzgün bir yazı aynı zamanda karakterinizi de ortaya koyar. Özenli, disiplinli mi, yoksa özensiz ve tembel olduğunuz, yazdığınız yazılarda gizlidir.
Elle dilekçe yazmanın en büyük zorluklarından bir tanesi de kağıdın kaymasıdır. Bunu önlemek için küçük para bandı ile kağıdı masaya yapıştırabilirsiniz. Eğer boş sayfaya yazmakta zorlanıyorsanız, çizgili kağıdı beyaz kağıdın altına koyarak, kılavuz çizgilerinin yardımıyla düzgün bir yazı ortaya koyabilirsiniz.
Dilekçe Yazarken Hangi Malzemeler Kullanılır?
Dilekçe yazarken ihtiyacınız olan malzemeler; beyaz temiz bir kağıt, mürekkepli kalem, bilgisayar, yazıcı, çizgili A4 kağıdı ve banttır. Bilgisayarda yazıyorsanız, mürekkepli kalem ve çizgili kağıda ihtiyacınız olmayacaktır.
Dilekçe Türüne Göre Hitap Başlıklarını Kullanma
Dilekçe türüne göre hitap başlıklarını kullanma, dilekçenin verileceği kuruma göre farklılık gösterir. Genel olarak resmi bir dil kullanırsınız. Burada önemli olan resmi yazışma kurallarının bilinmesidir. https://edb.adalet.gov.tr/e-book/2-RESMİYAZIŞMAKURALLARI.pdf buradaki linkte yer alan dosyayı indirerek, resmi yazışma kuralları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Nasıl Bir Dil Kullanmalısınız?
Dilekçe yazarken resmi ve sade bir dil kullanımı, nasıl bir dil kullanmalısınız sorusunun cevabıdır. Mesela “…..Başkanlığına” “Kurumunuz bünyesinde bulunan…” gibi üçüncü çoğul şahıs dili kullanılır.
Dilekçenin türüne göre farklı yazım üslupları kullanılabilir. Ancak samimi bir dilden uzak kalınmalı ve anlatılmak istenen doğrudan yazılmalıdır.
Dilekçe Yazarken Derdinizi Anlatmanın 10 Yolu
Dilekçe yazarken derdinizi anlatmanın 10 yolu, aşağıda maddeler halinde sıralandı. Bu maddeleri dikkatli okursanız, hata yapmadan mükemmel bir dilekçe hazırlayabilirsiniz.
- Kısa cümleler kullanın.
- Bağlaçları mümkün olduğunca kullanmayın.
- Noktalama işaretlerine dikkat edin.
- Derdinizi anlatacak en kısa kelimeleri seçin.
- Sorunlarınızı nesnel olarak aktarın.
- İstekleriniz yasal çerçevelerin sınırlarını taşmasın.
- Hiyerarşik düzeni dikkate alarak yazın. Unutmayın siz her zaman astsınız.
- Eğer bir konuda üst makamları bilgilendirecekseniz, “Durumu bilgilerinize arz ederim” ifadesini kullanın. Başvurduğunuz makamın sorununuzu çözmesini istiyorsanız, “Gereğinin yapılmasını arz ederim” ifadesini kullanın.
- Dilekçe ile beraber vereceğiniz eklere dikkat edin. İspatlayacağınız sorunlarınızı, dilekçe ile birlikte anlatmamın en etkili yollarından bir tanesidir.
- Kesinlikle suçlayıcı ya da rencide edici ifadeler kullanmayın.
Dilekçe Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Dilekçe yazarken nelere dikkat etmeliyiz konusuyla ilgili aslında yukarıda birçok bilgi verdik. Bu konu başlığı altında ise eksik kalan noktaları tamamlamakla yetineceğiz. Böylelikle www.mektup.gen.tr sitesinde, dilekçe konusuyla ilgili birçok bilgiyi edinmiş olacaksınız.
Dilekçe yazmadan önce size verdiğimiz örnekleri mutlaka inceleyin. Yazım kuralları oldukça önemlidir. Anlatmak istediklerinizi doğru kelimeleri kullanarak anlatabilirsiniz. Yanlış kelimelerin kullanımı aslında sizin anladığınız ancak karşı tarafın anlamadığı bir karmaşaya dönebilir. Bu gibi durumlarda dilekçeniz işleme alınmaz ya da sonuçlanmaz.
Ne için yazdığınızı yani amacınızı net bir şekilde belirleyin. Çünkü amacınıza göre dilekçenin de içeriği değişecektir. Birçok dilekçe türü olduğu için bunlardan hangilerini kullanacağınıza, amacınız karar verecektir.
Dilekçe yazarken daktilo harflerini kullanın. Tabi ki bahsettiğimiz elle dilekçe yazımı içindir.
Dilekçe nasıl yazılır konusu ile ilgili anlatacaklarımız bu kadar. Dilekçe nedir? Dilekçe Örnekleri konumuzu da inceleyebilirsiniz. Umarız verdiğimiz bilgilerden yararlanırsınız. Bir başka faydalı konuda görüşmek üzere…