Ana Sayfa Makaleler Hangi Yaşta Hangi Oyunlar Oynanmalı?

Hangi Yaşta Hangi Oyunlar Oynanmalı?

0
Hangi Yaşta Hangi Oyunlar Oynanmalı?

Çocuklar için oyun, eğlenceli bir vakit geçirme aktivitesi olduğu kadar aynı zamanda da bir öğrenme aracıdır. Bu yüzden çocuklar zamanının büyük bir çoğunluğunu oyun oynayarak geçirirler. Fakat her çocuğun yaşı ve kişisel gelişimi dolayısıyla oynayabileceği oyun türü farklıdır. Yaş grubuna uymayan oyunları oynayabilse de kişisel ve mental gelişimine katkısı minimum düzeyde olacaktır.

Oynanan oyundan ve oyuncaktan maksimum düzeyde verim alınabilmesi için ebeveynler ve eğitimciler çocukların hem kişisel gelişimini, hem ilgi alanlarını hem de yaşını göz önünde bulundurmalıdırlar. Her oyuncağın üzerinde hangi yaş grubu için üretildiği yazsa da oyunlar için bu pek de kolay değildir. Bu yüzden rehber niteliği taşıyan yazılardan, kitaplardan veya uzmanlardan tavsiye ve destek alınarak çocuk için en doğru oyunlar bulunabilir. Böylece çocuklar gelişigüzel oyunlar oynayarak eğlenceli vakit geçirebilirken, bilinçli seçilen oyunlar sayesinde de hem bedensel gelişimine katkı sağlayabilir hem de farklı zekâ türlerini destekleyebilirler.

Her oyun farklı çağdaki bir çocuğa ve farklı bir gelişime hizmet ettiği için dikkatli bir şekilde seçilmeli ve çocuğa bu oyun için uygun ortam ve materyaller sunulmalıdır. Çocuk her ne kadar ihtiyacını belli etse de bazen anlaşılması zor olabilmektedir. İşte yaş gruplarına göre bazı oyun çeşitleri:

  • 0-3 Yaş Grubu: Bu yaşlar çocukların dünyayı ilk kez keşfettiği zamanlardır. Bu yüzden renklere, seslere ve şekillere ekstra ilgi duyarlar. Aynı zamanda gördükleri her şeyin tadını da bilmek isterler. Bu yüzden oyuncaklar seçilirken toksik ve zararlı madde içermemesine ve boğulma tehlikesi yaratacak kadar küçük olmamasına dikkat edilmelidir. Zilli, ana renk içeren, ses çıkaran, zıplayan her türlü oyuncak hoşlarına gidebilir. Çocuk renkli toplar ile oynayabilir, çıngıraklar sallayabilir. Taklit etmeyi de çok sevdikleri bir dönem olduğu için bunun üzerine oyunlar kurulabilir. Aynı zamanda renkli bloklar, yapbozlar, hamurlar ve boya kalemleri gibi araçlar ile de oyunlar oynanabilir. Yürümeyi öğrendikten sonra saklambaç, yakalamaca, koşma gibi oyunları da oldukça eğlenceli bulacaklardır.
  • 4-6 Yaş Grubu: Çocukların yaratıcılıklarının üst düzeyde olduğu ve ilgi alanlarını keşfettikleri bir dönemdir. Aynı zamanda da daha çok sosyal olmak istedikleri için önceki döneme nazaran aileleriyle ve arkadaşlarıyla daha çok etkileşim kurarak oyun oynamak isterler. İnce motor kaslarını geliştiren her türlü oyunu ilgi çekici bulurlar. Kâğıt ve kalem kullanmak, evcilik oynamak, hayali bir meslek edinmek en güzel oyunlardandır. Top oynamak, yüzmek, koşmak, atlamak, bisiklet veya kaykay sürmek gibi kaba motor becerilerini geliştiren oyunlar oynayabilirler.
  • 7-9 Yaş Grubu: Çocuklar için artık okul çağının başladığı dönemdir. Daha önce anaokuluna gitmiş olsalar bile ilkokulda oynadıkları oyunlar geçmiş dönemlerden farklı olacaktır. Oyunlar eskisi gibi kendi başlarına kurdukları ve nasıl oynayacaklarını kendileri belirledikleri bir türde değil, daha kurallı ve ne yapılması gerektiği belli olan oyunlar olacaktır. Klasik oyunlardan olan seksek, istop, yakar top, ip atlama gibi oyunların yanı sıra puzzle yapmak, bulmaca çözmek, basketbol veya voleybol oynamak, yaratıcılığını gösterebileceği şekilde resim yapmak veya şarkı söylemek, satranç oynamak gibi hem ilgi alanlarını destekleyen hem de sosyal iletişimi yüksek oyunları tercih edebilirler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz