Salı, Nisan 16, 2024

İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’a Mektup

-

- Advertisement -

İstiklal Marşımızın şairi olan Mehmet Akif Ersoy’a mektup yazmak…

Türk milletinin en önemli değerleri arasında yer almakla beraber bu şahsiyetin değeri gün geçtikçe daha da artmaktadır. İstiklal Marşımızın bize kattığı anlam ve Türk milletiyle olan uyumu bugün dahi dikkat çekmektedir.

İstiklal Harbi yıllarını görmüş olan Akif’in bu satırları kaleme alması aslında çok garipsenecek de bir olay olmamakla beraber Akif’in gözlem yeteneğini de gözler önüne sermektedir.

- Advertisement -

Akif aynı zamanda ecdad mirası ruhuna sahip ceddinin topraklarının düşman elinde çiğnenmesine son derece tepki veren bir şahsiyet olarak da karşımıza çıkmaktadır. Büyük bir kurtuluş savaşı veren bu millete bu galibiyetin ödülü de ancak böyle bir marş olabilirdi.

Mehmet Akif Ersoy’a Yazılan Mektup Örnekleri

İstiklal Marşı şairimiz olan Mehmet Akif bugün dahi şan ve şerefle anılmaktadır. Onu yad ederken gençlerimize örnek teşkil etmesi açısından geçmişe, Mehmet Akif Ersoy’a mektup yazdırarak bu mücadele ve vatan sevgisi ruhunu aşılamak adına gençlerimizi de bu ruhun bir parçası yapmaya çalışmalıyız.

Bu mücadele ruhunun bir parçası olan gençlik tembellikten ve miskinlikten arınacak ve vatanı milleti adına birşeyler yapması gerektiğinin farkında olacaktır. Şimdi ise İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’a Mektup nasıl yazılır? Mehmet Akif Ersoy’a mektup örneklerinden bir örnek verelim..

Mehmet Akif Ersoy’a Mektup Örnekleri

“Milletin vatan için duyduğu sevgiyi ve aşkı en güzel şekilde kaleme alan Mehmet Akif Ersoy’a,

- Advertisement -

Bu mektubu size hayal ettiğiniz ve arzuladığınız gençlik olan Asım’ın neslinden, bir Asım olarak yolluyorum. Bize bıraktığınız emanetleri sonuna kadar koruyacağıma dair sizlere söz veriyorum. Gönül isterdi ki sizi görüp ellerinizden öpüp sizinle sohbet etsem ve şiirlerinizi uzun, uzun konuşsak…

Değerli İstiklâl şairi, vatanımıza ve bize duyduğunuz aşk ve sevgi için İstiklal Marşı’nı en güzel şekilde yazdınız. Duygularımızı, düşüncelerimizi kâğıda geçirdiniz. Vatan ve millet sevgisi ile yazdığınız, İstiklal Marşı’nda, bizlere vatanın ne olduğunu anlattınız. Milletimizin vatan uğruna verdiği şehitleri ve vatan sevgisini, yaşanabilecek duygularla kaleme aldınız. İstiklal Marşı’nı anlatmak için kelimeler yetersiz kalıyor.

İstiklal Marşı’nı yazmadan önce neler yaşadığınızı az çok kitaplardan okudum. Şiir yarışmasında para hediye edileceği için yarışmaya katılmıyorsunuz. Diğer şiirlerin de seçilmemesi üzerine sizden şiir yazmanız istediklerinde maddi durumunuz çok iyi olmasa da, ödülü yardıma muhtaç olanlara vermek koşuluyla yarışmaya katılmayı kabul ettiğiniz zaman bu milletin kalbinde büyük bir yer ettiniz. Yazdığınız şiirle, milletimizin zor günler yaşadığı o günlerde toplumun sesi oldunuz.

- Advertisement -

İstiklal Marşı’nın her bir kıtası, her bir dizesi ve her bir kelimesi kalbimizin içinde büyük bir yer tutmakta. Yediden yetmişe herkese örnek oldunuz. Sadece ‘Milli Şair’ olmanızdan ötürü değil, yaşantınızla ve her şeyiniz ile örnek bir kişi oldunuz. Ülkemizin unutamayacağı büyük şairlerden birisiniz.

İstiklal Şairi; bize umut ışığı oldunuz, yazdığınız şiirler ile yol gösterici oldunuz. ‘Asım’ da dilediğiniz ve arzuladığınız gençliği uzun, uzun anlatmışsınız. Asım’ın nesli diye tarif ettiğiniz gençlik, ideal ve olması gereken gençliktir. Asım, istenilen gençliğin vücudlaşmış halidir. Bize düşen ise, Asım’ı tanımak ve Asım gibi gençler yetiştirmektir buna vesile olmaktır. Neslin, gençliğin yeni ideali olan Asım ve Asımlardır.  Asım’ın neslini, Asım’ın kim olduğunu siz, ‘Çanakkale Şehitlerine’ şiirinizde çok güzel anlatmışsınız.

“Âsım’ın nesli…diyordum ya…nesilmiş gerçek:
İşte çiğnetmedi nâmûsunu, çiğnetmeyecek.

Şühedâ gövdesi, bir baksana, dağlar, taşlar…
O, rükû olmasa, dünyâda eğilmez başlar,
Yaralanmış tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,
Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor!”

Vatan Şairi, size ne kadar teşekkür etsem de, etsek de az olacağının farkındayım. Sizi ve bu uğurda şehit olan tüm kahramanlarımızı sevgi ve rahmetle anıyorum.

Saygılarımla…[1]

Yunus Emre Yalçın”

***

Mehmet Akif Ersoy’a Yazılan Mektup Örnekleri

“Ecdadımızın kıymetli milli şairi, saygıdeğer insan Mehmet Akif Ersoy!

Vatanını ve milletini sevmekten ve korumaktan hiçbir zaman vazgeçmemiş değerli şairimiz. Vatanın ve milletinin zor durumlarını görüp yaşadığın o günlerde muhteşem bir duygu ile yazdığın İstiklal Marşı Türk Milleti’ne armağan ettiğin en güzel hediyedir . Sana para karşılığında bu milli marşı yazmanı istediklerinde bu parayı reddetmiş ve duygularının, vatan sevgisinin para ve pul ile ölçülemeyeceğini göstermişsindir.

Sen Türk Milleti’nin vatansever bir milli şairisin. Çok rahat bir yaşamın olmamasına rağmen, para ile milli marşımızı yazmadın ve tüm duygu ve düşüncelerinle , iman gücünle yazdın bu kutsal marşımızı ey sevgili insan! Senin yazdığın İstiklal Marşı her okunduğunda millet olarak duygulanıyor ve sana olan minnet borcumuzu defalarca ile getiriyoruz . Sana bir daha istiklal marşı yazılsa nasıl yazarsın diye sorduklarında verdiğin o muhteşem cevap hepimizin akıllarına kazındı . ”Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” diyerek vatanımızın bir daha zor durumlara düşmemesi için hayatın boyunca hep bunun mücadelesini veren kahraman şairimizsin. Yazdığın bu kutsal marşımızı hep koruyacağız ve bir daha milli marş yazılmaması için çok çalışacağımıza ve milletimizi daha da geliştireceğimize son veriyoruz Türk Gençliği olarak.

Yerinde rahat uyu Kahraman şairimiz biz Türk Milleti var olduğu sürece siz atalarımızın emanetine sahip çıkacağımıza söz veriyoruz ve nurlar içinde uyumanızı ve Yüce Allah’ın sizi cennet köşelerinin en güzel köşesine koymasını isterim milli şairimiz Sevgili ve saygıdeğer Mehmet Akif Ersoy’umuz.[2]

***

Milletimiz adına size çok teşekkür ederim. Sanatınızla, toplumun sesini aydınlattınız. Size ne kadar teşekkür etsek azdır. Yazdığınız İstiklal Marşı milletimizi aydınlattı. İstiklal Marşını her okuduğumda siz aklıma geliyorsunuz. Siz ülkemizin en önemli şairisiniz. Herkes sizin gibi vatansever bir kişi olsa… Vatansever olduğunuz yazdığınız marştan belli oluyor. Şiirleriniz de çok güzel insanı kendinden alıyor. Yazdığınız İstiklal Marşı muazzam duygu yüklü ve kişiyi heyecanlandıran bir marş ve büyük bir coşku ve heyecan yaratıyor. Türk Milletine çok büyük bir armağan verdiniz. Bizim için çok önemli bir şairsiniz. Bize böyle güzel duygular yaşama fırsatı verdiğiniz için size minnettarız.

Vatan Şairi, size ne kadar teşekkür etsem de, etsek de az olacağının farkındayım. Sizi ve bu uğurda şehit olan tüm kahramanlarımızı sevgi ve rahmetle anıyorum.

Saygılarımla…[3]

Mehmet Akif Ersoy’a Mektup Yazma

Mehmet Akif Ersoy’a mektup yazma konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli unsur geçmişe mektup yazdığımızın farkında olmaktır. Bu bilinçle yazarsak daha iyi ve anlaşılır bir mektup ortaya çıkacaktır. Şimdi ise Mehmet Akif Ersoy’a mektup yazma hususunda özenle yazılan bir örnek mektubu inceleyeceğiz.

Mehmet Akif Ersoy’a Mektup Örnekleri

Türk Milleti’nin, vatanı, toprağı için duyduğu aşkı en güzel şekilde kağıda aktaran ve Türk halkının duygularına tercüman olan kişiye, Mehmet Akif ERSOY’a;

Vatan sevgisi ve bağımsızlık aşkıyla yazdığın ve her bir kelimesi hafızalara kazınmış olan, bize yol gösteren, kahramanlık duygumuzu kabartan bağımsızlık sembolümüz, 100 yıldır aynı gurur ve heyecanla tüm cihana duyurulmaktadır. Biz Cumhuriyetin yeni nesil gençleri olarak o zaman yaşanmış olan tüm zorlukları sen olmasaydın nasıl bu kadar iyi bir şekilde zihnimize kazıyabilirdik?

“Ağlarım, ağlatamam; hissederim, söyleyemem. Dili yok kalbimin ondan ne kadar bizarım.” Satırlarını kaleme alan şair! Yazmış olduğun marşta vatan sevgisini ve bağımsızlık mücadelesini o kadar iyi anlatmışsın ki vatana olan bu sevgi daha güzel nasıl anlatılabilirdi, bilemiyorum. İçinden şehit çıkmayan ev kalmadığı, ülkeyi yok etmeyi amaçlayan güçlere karşı direnmek için tüm maddi ve manevi imkanlarının tükendiği bir ortamda senin milletimize ve ülkemize karşı bu şekilde seslenişin, ümidi tükenmekte olan ve geleceği karanlığa sürüklenen bir millete ışık olmuştur. Sadece kaleme aldığın İstiklal Marşı değil, bununla birlikte şehitlerimizin istiklal uğrunda nasıl cesurca savaşıp kendilerini feda ettiklerini yine sen anlattın. Bizler yazmış olduğun Marşı, Destanı ve Safahat’ı okuyarak milletimizin yaşadıklarını derinden hissediyor ve ibret alıyoruz.

Bize bıraktığın manevi mirasımız; İstiklal Marşı’mızın satırlarında da yazmış olduğun gibi ay yıldızlı, al bayrağımızın göklerde daima dalgalanması ve kan kırmızısının hiç solmaması için gerekirse canımızı bile feda etmeye hazırız. Sen rahat uyu![4]

***

Mehmet Akif Ersoy’a Mektup Yazma

İstiklal Marşının Büyük Şairi,

Bu yıl Cumhuriyetimizin 98. yılını geçireceğiz. Tam  100 yıldır Milli Marşı’mızı ayakta ve başımız dik bir şekilde tüm cihana haykırıyoruz!!!

İstiklal Marşı’mızın şairine karşı düşüncelerimi yazmak elbette kolay değil… Seni hangi sözler anlatabilir ki? Sen ki Mehmet Akif Ersoy, yazdıkları ve davranışlarıyla Kurtuluş Savaşı’nda milletimizin ve askerlerimizin mücadelesini hem iyi şekilde anlatmış hem de askerimizin milletimizin kazanma inancını ve mücadele azmini arttırarak kazanılan büyük zaferde en önemli aktörlerden olan büyük şahsiyet. Yazdığı İstiklal Marşı ile Türk toplumunun zihnine ismini kazımış, Türk insanının vatan, millet sevgisini, özgürlük ve hürriyet bilincini en iyi yansıtan yüce şair ve büyük vatansever.

Türk toplumu olarak seni sevgi, saygı ve minnet ile anıyoruz. Senin ve atalarımızın bize bıraktığı vatan toprağını tıpkı sizler gibi yüreğimizdeki vatan sevgisiyle korumaya devam edeceğiz ve sonsuza kadar yaşatacağız…[5]

***

Mehmet Akif Ersoy’a Mektup Örneği

Sevgili Mehmet Akif Ersoy,

Seni hiç görmemiş, tanımamış olsam da bize miras bıraktığın İstiklal Marşı’nı okurken seni duyuyor ve seni görüyor gibiyim. Bağımsızlığımızın sembolü bu kadar güzel bir marşa sahipsek bu senin sayendedir. Sana ne kadar teşekkür etsek azdır. Sakın merak etme yurdumuza alçakları uğratmayacağız. Bastığımız yerleri toprak diye geçmeyeceğiz. Çünkü biz şehit evladıyız. Dünyaları verseler de bu cennet vatanımızı bırakmayacağız.

Büyük şair ruhun şad olsun.[6]

***

Mehmet Akif Ersoy’a Mektuplar

Ey Bayrak Sevdalısı Şairimiz,

Bize hediye ettiğin bu güzel marş için ne kadar teşekkür etsek azdır. Türk Milleti olarak bu marşı her dinlediğimizde gururlanacağız ve seni minnetle anacağız. İki günde yazdığın on kıtalık bu destanı asla unutmayacağız. Her dizesinden ders alacağız. İnanıyorum ki başka bir marş yazılmayacak, başka bir yarışma yapılmayacak.

Biz Türkiye’nin geleceği olarak seni örnek alıp aç da kalsak, açıkla da kalsak vatanımızın her karışını yürekten seveceğiz ve bayrağımızın çehresini hiç soldurmayacağız. Biz şehit oğluyuz! Bize dünyaları da verseler bu cennet vatanın tek bir taşanı vermeyeceğiz.

Ey Yüreğinde Hürriyet Aşkı Olan Şairimiz,

Ne zulme izin verdin ne de birinin hakkını yedin. Eskiye de,  yeniye de sahip çıktın. Bize de öyle olmayı tavsiye etlin. Sana söz veriyoruz ki atalarımıza yakışır gençler olacağız.

Ne güzel demişsin İstiklal Marşımızda:

“Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim: Bendimi çiğner, aşarım;
Yırtarım dağlan, enginlere sığmanı taşanın. “

Evet! Bu millet, tüm zincirleri kırar, atar; hiçbir zaman hiç kimsenin esiri olmaz, olamaz.

Sen mezarında rahat uyu! Şehitlerle dolu bu toprakları kimseye vermeyiz, verdirmeyiz. Bu bayrak bize emanet ve asla mavi göklerden inmeyecek![7]

***

Mehmet Akif Ersoy’a Mektup

İstiklal Marşı’nın Büyük Şairi;

Sana bu satırları seksen beş yıl sonrasından yazıyorum. Sen ahiret alemine gideli koskoca seksen beş yıl olmuş. Bu yıl 98. yılını kutlayacağız Cumhuriyetimizin ve tam doksan yıldır Milli Marşı’mızı ayakta ve başımız dik bir şekilde tüm cihana haykırıyoruz.

Sana bunca yıl sonrasından elbette yazmak kolay değil… Seni hangi kelimelerle anlatabilirim ki? Sen ki Mehmet Akif Ersoy… Koca bir tarih anlatımı. Sen gencinden yaşlısına kadar örnek alınması gereken zirve adamı.

İstiklal Marşı’nı yazarken ufukları karanlık olan geleceğe dair umut ışıklarını ateşliyordun. Cepheden cepheye koşarak güçlü ve inançlı olmalarını telkin ediyordun kahraman ordumuza.

Sen, İstiklal Harbi’nin manevi cephesinin önderi, sen bağımsızlık aşkıyla kaleme aldığın İstiklal Marşı ile milletimizin sesi oldun. Sen, şiirindeki gibi “Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın”.

Biz Cumhuriyet’in bugünkü gençleri şanlı tarihimizin bize bıraktığı manevi mirası bir şeref gibi kabul ederek “Asım’ın Nesli” olarak namusumuzu çiğnetmeyeceğimizi bilmeni isteriz.

Sen ve senin gibi tarihimize mal olmuş şahsiyetlerin yaktığı meşale sönmeyecek, bize ve bizden sonrakilere ışık tutmaya devam edecektir.

Seni bugün de saygı ve şükranla anıyoruz. Sen rahat uyu!

Ruhun şad olsun Mehmet Akif.[8]


KAYNAKÇA

[1] https://fikirkazani.com/2018/03/12/mehmet-akif-ersoya-mektup/
[2] https://www.kariyermemur.com/mehmet-akif-ersoya-mektup-yaz-odevi-h54137.html
[3] https://www.kariyermemur.com/mehmet-akif-ersoya-mektup-yaz-odevi-h54137.html
[4] http://www.turkelihaber.com/ilcemizde-mehmet-akif-ersoy-a-mektup-yarismasi-foto-galeri/24/
[5] https://www.facebook.com/media/set/?set=a.349253005185021.1073741853.195018150608508&type=3
[6] http://ozboyaci.meb.k12.tr/icerikler/mehmet-akif-ersoya-tesekkur_9409179.html
[7] https://www.okulhaberleri.net/12-mart-istiklal-marsinin-kabulu-ve-mehmet-akif-ersoyu-anma-gunu-1999422
[8] https://derskaynak.com/mehmet-akif-ersoya-mektup-6-farkli-ornek/

- Advertisement -
admin
admin
Türk & Dünya Edebiyatına dair tüm mektupların yer aldığı, mektuplara dair zengin ve edebi bir koleksiyon.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img

Related Stories