Salı, Nisan 16, 2024

Kompozisyon Nedir? Kompozisyon Nasıl Yazılır?

-

Kompozisyon nedir? Kompozisyon nasıl yazılır?

Kelime kökeni Fransızca olan kompozisyon, farklı unsurları bir araya getirerek anlamlı bir bütün oluşturmak olarak tanımlanabilir. Edebiyatta kompozisyon, duygu ve düşünceleri düzgün bir şekilde sıralama ve ifade etmeyi öğrenmek amacıyla yapılan bir düzyazı çalışmasıdır. Kompozisyon en az üç bölümden oluşur: giriş, gelişme ve sonuç.. Kompozisyonun nasıl yazılacağına dair tüm detaylar, kuralları ve örnekleri.

Bu yazımızda sizlere kompozisyon nasıl yazılır konusu hakkında etkili bilgiler vermeye özen göstereceğiz. Her öğrenci hayatının bir döneminde kompozisyon ile karşı karşıya kalmıştır. Teorik bilgilerin yanı sıra kompozisyon yazmak daha doğrusu etkili bir kompozisyon yazmak bir birikim işidir. Tecrübe gerektirir ve olaylara farklı açıdan bakabilme yeteneği istemektedir. Daha öncesinde herhangi bir yerde düzenli yazı yazmamış ve bu yazıları başkaları tarafından ilgi görmemiş biriyseniz eğer kompozisyon yazarken zorlanmanız çok olasıdır. Kusursuz bir kompozisyon yazabilmek için bazı temel hususlar ve bilmeniz gereken püf noktalar olacaktır.

Kompozisyon Yazmak ve Kitap Okumak

Evet, kompozisyon yazmak ile kitap okumak aslında doğrudan birbirleri ile alakalı terimlerdir. Kitap okuyarak edinecek olduğunuz bazı temel kelimeler, cümle akışları ve kitabın gidişatı emin olun ki kompozisyonunuza da yansıyacaktır. Bu nedenle etkili bir kompozisyon için en azından kompozisyon yazacağınız alan ile ilgili bir kitap okumanızı öneriyoruz.

Kitap okuyan insanlardaki duygu ve düşünceler daha yoğun yaşanmaktadır. Gerek sözlü gerekse yazılı olarak kendilerini kitap okumayan insanlara göre çok daha rahat ifade edebilirler. Buda aslında kompozisyon nasıl yazılır sorusunun altında yatan gizli bir anahtardır.

Kompozisyon Yazma Kuralları

Kompozisyon yazarken yazdığınız o şeyin adına kompozisyon diyebilmek için uyulması gereken birtakım kurallar vardır. Bunlardan en önemlisi ve asla değişmeyecek olan kriter ise giriş, gelişme ve sonuç ilkesidir. Bir kompozisyon giriş bölümü ile başlar, gelişme ile devam eder ve sonuç ile noktalanır. Burada uzunluk önemli değildir, önemli olan konunun ne kadar derinlemesine anlatılacak bir ihtiyaca sahip olup olmadığıdır.

Kompozisyonda Giriş Bölümü: Anlatmak istediğiniz konuya dair kullanıcıyı sıkmayacak şekilde hazırlanmış ve sanki tıpkı bir filmin giriş sahnesi gibi olmalıdır. Bu bölümde yazacaklarınız okuyucuyu gelişme bölümüne itmelidir.  Eğer okuyucularınızı bir sonraki etap olan gelişme bölümüne gönderebilirseniz doğru yolda ilerliyorsunuz demektir.

Kompozisyon Gelişme Bölümü: Tabiri caizse dananın kuyruğunun koptuğu bölümdür. Okuyucu bu bölümde öyle kilitlenmelidir ki, bir sonraki cümlenin ne olacağını merak etmelidir. Hatta sonuç bölümüne ulaşmak için daha dikkatli bir şekilde yazınıza odaklanmalıdır. Bunu da hallettiğinizi ve okuyucuyu gelişme bölümünde tuttuğunuzu varsayalım.

Kompozisyon Sonuç Bölümü: Adı üstünde son noktaya gelinen bölümdür. Giriş ve gelişme bölümünde yer alan verileri toplayarak iki ana bölümde kullanıcının kafasında soru işareti olan noktaları kaldıracağınız alandır. Burada makale içerisinde her türlü soruna cevap verdiğinizden emin olduğunuz takdirde okuyucu sonuç bölümünden mutlu ayrılacak ve sizlere ait bir sonraki yazının gelmesi için sabırsızlanacaktır.

Bonus: Yukardaki maddelerin yanı sıra kompozisyon nasıl yazılır konusu ile ilgili “başlık” faktörünü de unutmamanızı istiyoruz. Etkili bir kompozisyona atacak olduğunuz başlık o kompozisyonun ne kadar derin bir içerik olduğunu ifade eder. Başlığınızı bir anahtar kelime ya da bir etiket gibi düşünebilirsiniz. Örneğin: kompozisyonunuz hasta ziyaretleri ile ilgili olsun. Hasta ziyaretine ne alınır gibi bir sıradan başlık yerine, hastalarınızı mutlu edecek 5 öneri şeklinde bir başlık okuyucunun daha fazla içeriğe odaklanmasına yardımcı olacaktır.

Etkili bir kompozisyonda başlık, kompozisyonu kompozisyon yapan en temel unsurdur. Bu kurallara dikkat ettiğiniz sürece sizlerin kompozisyonlarından etkilenmeyecek herhangi bir okuyucu olmayacak ve her zaman sizlerin içerikleri bir adım önde olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Related Stories

Otobiyografi Nedir? Otobiyografi Nasıl Yazılır?

Otobiyografi Nasıl Yazılır? Otobiyografi, herhangi bir kişinin hayatını bireysel olarak kaleme alması olayıdır. Akıcı bir otobiyografi yazabilmek için otobiyografi nasıl yazılır konusunda yer alan ince...

Victor Hugo Kimdir? Hayatı Ve Eserleri

Doğum : 26 Şubat 1802 Besançon - Fransa Ölümü : 22 Mayıs 1885 Paris - Fransa Meslek : Şair, roman, deneme, oyun yazarı, devlet adamı Victor Hugo,...

18 Mart Çanakkale Zaferi ile İlgili Kompozisyon ve Yazı Örnekleri

18 Mart Çanakkale Zaferi Nedir? Ülkemizde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü olarak kutlanmaktadır. Birinci dünya savaşında elde edilen büyük başarının en önemli örneğidir....

Atatürk İle İlgili Kompozisyon ve Yazı Örnekleri

Atatürk ile ilgili kompozisyon, Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı, liderliği, başarıları, düşünceleri ve Türk milletine olan etkisi üzerine yazılan bir yazıdır. Bu tür kompozisyonlar, Atatürk'ün...

10 Kasım Kompozisyon | 10 Kasım İle İlgili Kompozisyon Örneği

"10 Kasım ile İlgili Kompozisyon Örneği" ifadesi, 10 Kasım hakkında yazılmış bir kompozisyonun örnek olarak kullanılması anlamına gelir. Bu 10 Kasım kompozisyon örneğinde, 10...