Ana Sayfa Makaleler KPSS Nedir? KPSS ile Memur Alımı

KPSS Nedir? KPSS ile Memur Alımı

0
KPSS Nedir? KPSS ile Memur Alımı

KPSS NEDİR?

Ülkemizde pek çok kişi kamu alanında memur olarak çalışabilmek için KPSS adı verilen Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girmektedir. KPSS nedir dendiğinde akla ilk gelecek ÖSYM tarafından hazırlanan, kamu kurum ve kuruluşlarına personel almak için yapılan bir sınav olduğudur. Bu sınav, adayların mezun olduğu bölüm ile beraber alınacak kadroları bağlı olarak farklı türler üzerinden alınan bir sınavdır. Bu nedenle kadrolar A ve B grubu olarak değerlendirilir ve ona göre sınava girilir.

Kamu Personeli Seçme Sınavı diğer bir adıyla KPSS lisans mezunları için her yıl, ön lisans ve ortaöğretim mezunları için iki yılda bir yapılmaktadır.

KPSS’DE PUAN TÜRLERİ

KPSS ile yapılacak atamalarda farklı puan türleri baz alınır. Bunlar P1, P2, P3 olarak ele alınır. Her bir puan türü farklı alanı göstermektedir. Atamalar da bu puan türlerine göre yapılmaktadır. Bu puan türleri şu şekildedir:

*KPSS P1 puanı genel yetenek ve genel kültür puanları ile hesaplanır. Genel yetenek %70 ve genel kültür ise %30 üzerinden hesaplama yapılır.

*KPSS P2 puanı genel yetenek %60 ve genel kültür %40 üzerinden hesaplanır.

* KPSS P3 puanı ise eşit oranda genel yetenek ve genel kültür üzerinden hesaplanır. Bu puan türü lisans için gerçekleştirilir.

KPSS’YE KİMLER KATILABİLİR?

Lisans düzeyinde Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) üniversitelerin dört yıllık bölümlerinden mezun olan tüm adaylar katılabilir. Bu konuda Ortaöğretim Kpss ya da Önlisans Kpss sınavı gibi çiftli yıllar şartı aranmaz. Lisans düzeyinde mezun olmadan hiçbir hak elde edemez.

KPSS ile Memur Alımı Kadrolar

KPSS A GRUBU KADROLARI

Kaymakamlık, müfettiş-denetmen, uzman, kontrolör yardımcılıkları kadrolarıdır.

A-grubu kadrolarda merkezi yerleştirme yapılmaz. Bu kadrolara seçim yapılırken belirlenen KPSS puanı üstünde alan adaylar daha sonra ilgili kurumların yapacağı sınavlara (yazılı-sözlü) tabi tutulur. Bu kadrolara genellikle İİBF, Siyasal Bilimler Fakültesi ve Hukuk Fakültesi mezunları başvurabilir. Bazen diğer bakanlıklar ve kuruluşlar az sayıda da olsa mühendislik, fen-edebiyat vb. fakülteler mezunları arasından alım yapabilir. Sadece lisans mezunlarını kapsar. A-Grubu ve Öğretmenlik sınavları her yıl yapılır. Bu puanlar bir yıl geçerlidir.

KPSS B GRUBU KADROLARI

A-Grubu kadrolar dışında kalan kadrolardır.

Mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner, hemşire vb. tüm kadrolara merkezi yerleştirme ile ÖSYM tarafından yerleştirme yapılır. Lisans, önlisans ve ortaöğretim mezunu adayları kapsar. B-Grubu sınavları iki yılda bir çift sayılı yıllarda yapılır. Sınav puanları bir sonraki KPSS’ye kadar (2 yıl) geçerlidir. A ve B grubu kadrolarına başvuracak adayların yaş, cinsiyet, sağlık, askerlik, sicil , eğitim, yabancı dil vb. genel ve özel şartları taşıması-yerine getirmesi gerekmektedir.

KPSS SINAV TÜRLERİ

SINAV TÜRÜ KİMLER GİRER HANGİ BRANŞ KAÇ SORU
GENEL YETENEK Tüm adaylar 30 Türkçe Sorusu + 30 Matematik Sorusu (60 Soru)
 

GENEL KÜLTÜR

 

Tüm adaylar

27 Tarih Sorusu + 18 Coğrafya Sorusu + 9 Vatandaşlık Bilgisi + 6 Güncel Bilgileri (60 Soru)
EĞİTİM BİLİMLERİ Öğretmenler 80 Eğitim Bilimleri Sorusu
 

ALAN BİLGİSİ (CS)

Hukuk-İktisat-İşletme-Maliye-Muhasebe Mezunları 30 Hukuk Sorusu + 30 İktisat Sorusu + 30 İşletme Sorusu +

30 Maliye Sorusu + 30 Muhasebe Sorusu (150 Soru)

 

 

ALAN BİLGİSİ (PÖS)

Çeko-Ekonometri-İstatistik-Kamu Yönetimi-Uluslararası İlişkiler Mezunları  

30 Çeko Sorusu + 30 Ekonometri Sorusu +

30 İstatistik Sorusu + 30 Kamu Yönetimi Sorusu + 30 Uluslararası İlişkiler Sorusu

ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ  

Öğretmenler

 

50 Branş sorusu

 

 

Din Hizmetleri Alan Bilgisi

İmam Hatip lisesi mezunları ve 2 yıl içinde mezun olabilecek durumda olan öğrenciler  

 

40 Soru

 

KPSS ATAMALARI

*A-Grubu Atamaları: İlgili bakanlıklar ya da devlet kurumları tarafından yapılır.

*Öğretmenlik Atamaları: MEB tarafından merkezi yerleştirme ile yapılır. Her yıl Ağustos-Eylül aylarında ve son yıllarda Şubat ayında alım yapılır.

*ÖSYM tarafından yapılan KPSS Atamaları: Her yıl ÖSYM tarafından yapılan memur alımlardır. Genel memur alımları olduğu gibi sade belli bakanlık ya da kurumlar (sağlık bakanlığı, diyanet işleri başkanlığı vb.) içinde yapılabilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz