Ana Sayfa Makaleler Tropikal İklim Nedir: Bitki Örtüsü ve Genel Özellikleri

Tropikal İklim Nedir: Bitki Örtüsü ve Genel Özellikleri

0
Tropikal İklim Nedir: Bitki Örtüsü ve Genel Özellikleri

Tropikal İklim Nedir?

Tropikal iklim aynı zamanda “ekvatoral iklim” olarak da bilinir, çünkü Ekvator üzerinde veya yakınında bulunan yerler tipik olarak tropikaldir: Sıcak ve bol yağış alabilen özellikleriyle bilinen bölgelerdir.

Peki, tropikal iklim nerelerde görülür? Brezilya’nın Amazon Havzası, Batı Afrika’nın Kongo Havzası ve Malezya ile Endonezya’nın yağmur ormanları gibi bitki örtüsünü içerir. Yengeç Dönencesi ve Oğlak Dönencesi arasında yer alan Güney Amerika, Afrika ve Asya’nın geniş alanları tropikal bir iklim haritasına sahiptir.

Tropikal İklim İle İlgili Bilgiler

Tropikal İklim İle İlgili Bilgiler

Tropikal iklim bölgesi, tüm yıl boyunca yüksek sıcaklıklara ve çok fazla yağmura maruz kalır. Hatta öyledir ki tropik iklime sahip bazı yerlerde, saatini günlük yağmur fırtınasına göre anlayabilirsiniz, o denli düzenli bir yağmur yağabilir! Ancak bu iklimlerde hava sıcak olsa da bulutlu gökyüzü, ekvatoral iklim bölgelerinin dünya çapında en yüksek sıcaklıkları yaşamadığı anlamına da gelir. Dünyanın en sıcak yerleri kurak bölgede bulunur ve birçoğu çöl iklimleridir.

Genellikle tropikal iklime sahip bölgelerde hasara sebep olan tahribat türü ise tropikal yağmurlardır.

Yıl Boyu Sıcak

Şu an yaşadığınız yer ne kadar sıcak? Muhtemelen tropikal bölgelerde de sıcaklık bundan çok farklı olmayacaktır ( genellikle ılıktır). Örneğin, Manaus’ta yıl boyunca ortalama sıcaklık 27,4 ° C’dir. Sıcaklık aralığı (en sıcak ayın ortalama sıcaklığı ile en soğuk ayın ortalama sıcaklığı arasındaki fark) yalnızca 1,3 ° C’dir.

Durmak Bilmeyen Yağışlar

Tropikal iklime sahip bir yerde bir yıl içinde düşen toplam yağış miktarını (çoğunlukla yağmur) toplarsanız (örneğin Brezilya’da Manaus veya Asya’da Singapur) 2000 mm’ye kadar çıkabilir! Daha kolay anlamanız için, Londra gibi ılıman iklim kuşağında bulunan yerlerden yaklaşık üç kat daha fazla yağıyor diyebiliriz.

Tropik bölgelerde, yağmurun pek düşmediği kısa bir kuru dönem olması da mümkündür, ancak siz yine de şemsiyesiz dışarı çıkmayın!

Gece ve Gündüz Neredeyse Aynı Derecede Sıcaktır

Tropikal İklim Bölgelerinde Gece ve Gündüz Neredeyse Aynı Derecede Sıcaktır

Genellikle günün en sıcak bölümünde sıcaklık 30° C’nin üzerine çıkabilir. Sağanak yağıştan önce öğleden sonraları gök gürültüsü yaygındır. Akşamları, tropiklerin üzerindeki gökyüzündeki bulutlar biraz battaniye gibi hareket ederek havayı ve zemini sıcak tutar. Bu nedenle sıcaklıklar geceleri bile çok düşmez.

Sıcak ve Aşırı Nemli

Tropik bölgelerde çok miktarda yağmur yağması nedeniyle bu bölgelerin iklimi oldukça nemlidir. Ilık sıcaklıklar, havanın çok fazla nem tutabileceği anlamına gelir (su buharı gibi). Tropikal bitkiler bu tür ortamları severler. Ancak nemli bir iklim, özellikle alışkın değilseniz, insanlar için oldukça rahatsız edici olabilir.

Tropikal İklimin En Olumlu Yönü: Tarım

Tropikal bölgelerde iklim, şeker kamışı, soya fasulyesi, pirinç ve tatlı patates gibi birçok farklı gıda mahsulünün yetiştirilmesi için mükemmeldir. Tropik bölgelerde muz ve mango gibi lezzetli meyvelerin yanı sıra kakao, kahve ve çay da yetiştirilir.

Tropik bölgelerin iklimi sadece bitkiler için değil, aynı zamanda burayı yuva yapan birçok böcek için de mükemmeldir. Bu, sıtma gibi hastalıkların bölgede ciddi bir sorun olabileceği anlamına gelir (özellikle bol su bulunan yerlerde olduğunuzda). Sivrisinekler insanları ısırarak sıtmayı yayabilirler. Bu sinir bozucu yaratıklar yavrularını (larvaları) havuzlarda, göletlerde ve su birikintilerinde büyütür.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz