Perşembe, Nisan 25, 2024

Fiziksel Güvenlik Nedir? Siber Güvenlik Nedir? Arasındaki Farklar

-

- Advertisement -

Dünya gün geçtikçe teknolojik olarak daha gelişmiş ve daha entegre hale geliyor ve bunun doğrudan bir sonucu olarak iş operasyonları daha hızlı ve daha iyi bağlantılı hale geliyor. Ancak daha iyi bağlantı, güvenlik açısından kendi zorluklarını da beraberinde getiriyor. Modern altyapılar birbirine bağlı birçok fiziksel ve siber varlıktan oluşur ve bu varlıkların korunması çok önemlidir. Ancak, bu varlıkları korumaya yönelik geleneksel yaklaşımlar, özellikle her şey dijital hale geldiğinde artık etkili değil. Siber güvenlik ve fiziksel güvenliği ele alarak bu altyapıların güvenliğini sağlamak çok önemlidir.

Fiziksel güvenlik nedir?

Fiziksel güvenlik, adından da anlaşılacağı gibi, bir kuruluşun tesisler, ekipman ve insanlar gibi fiziksel varlıklarını yetkisiz erişimden korumak için uygulanan güvenlik önlemleridir. Bunlar, personel de dahil olmak üzere BT varlıklarının fiziksel olarak korunmasını sağlamak için tasarlanmış güvenlik önlemleridir. Buradaki fikir, bir kuruluşu kötü niyetli, dahili veya çevresel olmalarına bakılmaksızın her türlü tehdide karşı korumaktır. Fiziksel güvenlik, her kuruluş için, özellikle de fiziksel güvenliği destekleyecek yeterli kaynağa sahip olmayan küçük işletmeler için kritik öneme sahiptir.

Birçok kuruluş BT altyapısına binlerce dolar harcıyor, ancak onları barındıran fiziksel binayı güvence altına almayı unutuyor. Yangın, sel, hırsızlık, vandalizm veya terörizm gibi olaylar veya aksilikler işiniz üzerinde ciddi etkiler yaratabilir. Bunların çoğu sigorta kapsamında olsa da, tekrar yola çıkarken kaybedilen zaman, para ve kaynakları tahmin edemezsiniz. Fiziksel güvenlik, bariyerler, alarmlar, kilitler, erişim kontrol sistemleri, CCTV, koruyucu aydınlatma ve diğer son teknoloji güvenlik teknolojilerini kurmayı içerebilir.

- Advertisement -

Siber güvenlik nedir?

Siber güvenlik terimi, bilgisayar sistemlerinin ve ağlarının dijital saldırılardan korunması için teknolojilerin, süreçlerin ve kontrollerin entegrasyonunu ifade eder. Siber güvenlik, sistemleri, cihazları ve ağları bilgisayar korsanları, spam gönderenler ve siber suçlular tarafından düzenlenen siber saldırılardan koruma uygulamasıdır. Teknolojik gelişmeler siber güvenliği büyük ölçüde etkiliyor. Yeni teknolojiler ve kolaylıklar yeni riskleri de beraberinde getiriyor. Kuruluşlar büyümeye devam ettikçe, yeni siber güvenlik risklerinin hızı da artıyor. İnternet çağından önce, ortalama bir bilgisayar korsanının bir sisteme saldırması neredeyse imkansızdı.

İnternetin yaygınlaşması ve çevrimiçi bankacılık ve ticaretin artan oranda benimsenmesi, potansiyel bilgisayar korsanlarının siber saldırıları düzenlemesi veya para veya mal ve hizmetleri çalması için bir fırsat penceresi yarattı. Siber güvenliğin amacı, verilerin gizliliğini, bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini güvence altına almaktır. Siber güvenlik, kimlik hırsızlığından fikri mülkiyet hırsızlığına, yazılım saldırılarına, kimlik avı saldırılarına, hizmet reddine ve daha fazlasına kadar her türlü siber suçtan korunmayı tanımlayan her şeyi kapsayan bir terimdir.

Fiziksel Güvenlik ve Siber Güvenlik Arasındaki Farklar

Tanım

– Siber güvenlik, verilerin gizliliğini, bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini potansiyel siber tehditlerden korumak için uygulanan bir dizi teknoloji, süreç ve kontrol anlamına gelir. Sistemleri, cihazları ve ağları siber saldırılardan koruma uygulamasıdır. Fiziksel güvenlik ise bir kuruluşun tesisler, ekipman ve insanlar gibi fiziksel varlıklarını yetkisiz erişimden ve fiziksel hasardan korumak için alınan güvenlik önlemleridir.

Güvenlik

– Siber güvenlik, kimlik hırsızlığından fikri mülkiyet hırsızlığına, yazılım saldırılarına, kimlik avı saldırılarına, hizmet reddine ve daha fazlasına kadar her türlü siber suçtan korunmayı tanımlayan her şeyi kapsayan bir terimdir. Bir organizasyonu siber alem gibi dış tehditlerden korumaya odaklanır. Fiziksel güvenlik, kötü niyetli, dahili veya çevresel olup olmadığına bakılmaksızın bir kuruluşu her türlü tehdide karşı korumaya odaklanır.

- Advertisement -

tehditler

– Siber güvenlik, bir kuruluşun ağ altyapısını ve birbirine bağlı sistemlerini kimlik avı, kimlik hırsızlığı, kötü amaçlı yazılım, hizmet reddi, SQL enjeksiyonları, fidye yazılımı, parola saldırıları ve daha fazlası gibi siber tehditlerden korumaya odaklanır. Bir organizasyonun fiziksel güvenliği, herhangi bir siber güvenlik hedefine ulaşmak için kritik öneme sahiptir. Fiziksel güvenlik, personeli ve bir kuruluşun tüm BT altyapısını yangın, hırsızlık, hırsızlık, siber saldırı, vandalizm gibi fiziksel olaylardan ve sel, siklon vb. çevresel tehditlerden korur.

Fiziksel Güvenlik ve Siber Güvenlik: Karşılaştırma Tablosu

Özet

Teknolojiye duyulan güven, hem bireyler hem de işletmeler için çok büyük riskler yarattı. Modern dünyada yaşayan insanların, siber saldırılardan fiziksel zararlara, öngörülemeyen olaylardan çevresel tehditlere kadar her türlü tehdide karşı kendilerini ve işlerini korumaları gerektiğini anlamaları şaşırtıcı değildir. Siber güvenlik ile bilgisayar ve ağ ve iletişim ekipmanlarının fiziksel güvenliği arasında kesin bir ilişki olduğunu anlamak önemlidir. Siber ve fiziksel varlıklar birlikte, siber güvenlik ve fiziksel güvenlik için büyük risk oluşturur.

Fiziksel güvenlik siber güvenliğin bir parçası mı?

Fiziksel güvenlik, bir kuruluşun insanlarını, tesislerini ve fiziksel varlıklarını öngörülemeyen olaylardan veya eylemlerden veya siber tehditlerden korumaya yönelik kritik derecede önemli bir uygulamadır. Fiziksel güvenlik, siber güvenlik hedeflerinize ulaşmak için çok önemlidir.

- Advertisement -

Siber güvenlik fiziksel güvenlikten daha mı önemli?

Bilgisayar sistemlerinin ve ağ ekipmanlarının bulunduğu bir kuruluşun fiziksel güvenliği uygun değilse, ana bilgisayarların siber güvenliği tehlikeye girebilir. Dolayısıyla, bir kuruluşun tüm BT altyapısını korumada her ikisi de eşit derecede önemlidir.

Siber güvenlikte fiziksel güvenlik neden önemlidir?

Fiziksel güvenlik, işyeri güvenliğinin en hayati yönüdür ve bir kuruluşta fiziksel bir BT güvenlik işlevine yönelik tek bir en iyi çözüm yoktur. Fiziksel güvenlik, verilerin depolandığı alanlara erişimi sınırlayarak kurumsal verileri korur.

Fiziksel güvenlik örnekleri nelerdir?

Fiziksel güvenlik, CCTV gözetimi, koruyucu bariyerler, uyarı işaretleri, erişim kontrolü, çevreye izinsiz giriş tespiti, yangın koruma sistemleri, alarmlar, güvenlik kilitleri, kapı çitleri, dikenli teller, caydırıcılar ve daha fazlasını içerir.

Sagar Khillar, Hindistan merkezli tanınmış bir müşteri hizmetleri firmasında Kıdemli İçerik Geliştiricisi/Yazarı olarak çalışan üretken bir içerik/makale/blog yazarıdır. Çok yönlü konularda araştırma yapma ve onu en iyi şekilde okunacak hale getirmek için yüksek kaliteli içerik geliştirme dürtüsüne sahip. Yazma tutkusu sayesinde, çok çeşitli basılı ve elektronik platformlarda yazma ve düzenleme hizmetlerinde 7 yılı aşkın profesyonel deneyime sahiptir.

Profesyonel yaşamının dışında Sagar, farklı kültürlerden ve kökenlerden insanlarla bağlantı kurmayı sever. Doğası gereği meraklı olduğunu söyleyebiliriz. Herkesin bir öğrenme deneyimi olduğuna ve devam etmek için belirli bir heyecan, bir tür merak getirdiğine inanıyor. İlk başta aptalca gelebilir, ancak bir süre sonra sizi gevşetir ve tamamen yabancılarla konuşmaya başlamanızı kolaylaştırır – öyle dedi.”

Sagar Khillar’ın son gönderileri (hepsini gör)

 

: Bu makaleyi veya sitemizi beğendiyseniz. Lütfen haberi yayın. Arkadaşlarınız/aileniz ile paylaşın.

Anmak
APA 7
Khillar, S. (2022, 6 Haziran). Fiziksel Güvenlik ve Siber Güvenlik Arasındaki Fark. Benzer Terimler ve Nesneler Arasındaki Fark.

MLA 8
Khillar, Sagar. “Fiziksel Güvenlik ve Siber Güvenlik Arasındaki Fark.” Benzer Terimler ve Nesneler Arasındaki Fark, 6 Haziran 2022,

[ad_2]

- Advertisement -
admin
admin
Türk & Dünya Edebiyatına dair tüm mektupların yer aldığı, mektuplara dair zengin ve edebi bir koleksiyon.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img

Related Stories