Ana Sayfa Makaleler Adenoz ve Adenom Arasındaki Fark

Adenoz ve Adenom Arasındaki Fark

0
Adenoz ve Adenom Arasındaki Fark

Adenoz ve adenom, kanserli olmayan kitlelerin büyümesi ile eş anlamlıdır. Meme adenozisi durumunda, büyük olasılıkla meme dokusu tutulumu ile birlikte bezde bir artıştır. Adenomda, bezlerin ve organların etrafındaki hücre astarı en sık etkilenir.

Her iki durumun da benzersiz tedavi yaklaşımları ve tıbbi prosedürleri vardır. Nedensel faktörler bilinmeyen kalabilir.

Genellikle kanserli olmasalar da, belirli faktörler hücre tipinin kanserli bir yapıya dönüşmesini etkileyebilir. Bu nedenle, bu koşulların yakından izlenmesi ve kapsamlı bir şekilde test edilmesi kritik önem taşımaktadır.

Bu makale, iki terimi neyin farklılaştırdığına daha yakından bakacak ve her ikisinin tanımını, sunumunu, tanısını ve tedavisini netleştirecektir.

Tanım

adenoz

Adenoz, süt üreten lobüllerin büyüdüğü, şiştiği ve artan sayıda bez ile sonuçlanabileceği meme dokusunun bir durumu olarak tanımlanır.

Bu kanserli olmayan gelişmeler, bir kitle veya kalsiyum birikintileri olarak bilinen küçük beyaz tortular olarak ortaya çıkar. Fibröz doku oluşumuna neden olabilirler ve daha yüksek meme kanseri gelişme riskine neden olabilirler.

adenom

Bir adenom, iyi huylu tümörler olarak da bilinen kanserli olmayan bir tümör şekli olarak tanımlanabilir. Adenomlar, epitel dokusu olarak da bilinen organları ve bezleri kaplayan dokuda büyümeye başlar. Bu iyi huylu büyümeler tipik olarak büyüdüklerinde, tipik olarak bir mantarı andıran sap benzeri bir yapıya sahiptir. Adenom Villous ,Tubular, Tubulovilloous ve/veya Sessile Tırtıklı olarak yazılabilir.

Adenomlar vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir ve işlevsiz veya işlevli (ekstra hormonal salgıların üretiminden sorumlu oldukları yerlerde) olabilir. Vücutta en sık görülen durumlar şunlardır:

  • Adrenal bezler boyunca adenomlar
  • Kolon astarı boyunca kolon polipleri
  • Paratiroid bezi boyunca büyümeler
  • Tükürük bezlerinde büyüyen pleomorfik adenomlar

Adenomlar kanserli olmasa da kanserli hale gelebileceğini ve yakından takip edilmesi gerektiğini akılda tutmak önemlidir.

Özellikler ve Klinik Sunum

adenoz

Meme adenozisinin en sık görülen klinik görünümü, meme dokusunun derinliklerinde kist veya kanser hissine benzeyen yumru tipi bir alan hissidir.

Genel olarak konuşursak, özellikler şunları içerir:

  • Adet döngüsü boyunca meme ağrısını değiştiren şişmiş meme dokusu
  • Hormonal döngülerle durum değiştiren tıkanmış göğüsler
  • Bir veya iki memede kitle şeklinde görünen ağrısız tek yumru

adenom

Adenomlar küçük olduklarında herhangi bir belirti veya semptoma neden olmazlar. Bu, büyük ölçüde vücutta nerede bulunduklarına bağlıdır. Büyük adenomlar karında ağrı, yorgunluk ve baş ağrısı, demir eksikliğine bağlı anemi, zayıf kaslar ve bulantı hissi gibi semptomlarla ortaya çıkabilir.

Teşhis

adenoz

Fizik muayene ile adenozis tanısı koymak, durumu teşhis etmek için yeterli değildir. Mamogramlar ve ultrason taramaları gibi görüntüleme testleri anormalliği iyi gösterebilir. Yerleştirildikten sonra, genellikle bir çekirdek iğnenin test için doku örneğini aldığı bir biyopsi yapılır.

adenom

Adenomlar genellikle fizik muayene ile başlanarak teşhis edilir. Daha sonra BT taramaları, MRI taramaları ve PET taramaları gibi görüntüleme testleri yapılabilir. Anormallik bulunduğunda, dokuyu analiz etmek için bir numune biyopsisi yapılır.

Tedavi

adenoz

Adenozun kanserli olmayan doğası, genellikle tedavinin gerekli olmadığı anlamına gelir. Adenozun neden olduğu meme rahatsızlığı belirtileri, giysi desteği ve diyet değişiklikleri ile tedavi edilebilir.

Uzman bir doktor, meme kanseri taraması için büyük olasılıkla rutin takip randevuları önerecektir.

adenom

Adenomlar herhangi bir sağlık riskine veya komplikasyona yol açmıyorsa, doktor beklemeyi ve adenomun ilerlemesini izlemeyi seçebilir. Bununla birlikte, adenom tümörleri sağlık sorunlarının ve hormon etkileşiminin nedeni ise, uzman bir doktor büyük olasılıkla büyümeyi cerrahi olarak çıkarmayı seçecektir.

Adenoz ve adenom arasındaki karşılaştırma tablosu

Özet

Adenoz ve adenom, kolayca karıştırılabilen iki terimdir. Her iki terim de bir kütlenin oluşabileceği koşullarla ilgilidir. Adenosis, meme dokusunun süt üretiminden sorumlu büyük ve şişmiş lobüllerden etkilenmesi durumudur. Adenom ise epitel dokusunda, çoğunlukla organ ve bezlerde bulunan doku üzerinde bir tümörün büyümesini ifade eder.

Hem adenoz hem de adenom, fizik muayene ve çeşitli görüntüleme testleri ile biyopsi prosedürü ile teşhis edilir. Bununla birlikte, tedaviler ikisi arasında önemli ölçüde farklılık gösterir. Adenoz genellikle durumun izlenmesi, rutin kontroller, giysi desteği (sütyen gibi) ve diyette değişiklik yapılarak tedavi edilir. Adenomlar izleme yoluyla tedavi edilir ve sıklıkla cerrahi olarak çıkarılmasını içerir.

Her iki durum da kanserli değildir, ancak villöz adenom, kanserli doğaya dönüşme eğilimi olan adenomdur.

SSS

Adenoz tümörü nedir?

Adenoz, süt üreten lobüllerin büyüdüğü, şiştiği ve artan sayıda bez ile sonuçlanabileceği meme dokusunun bir durumu olarak tanımlanır. Bu kanserli olmayan gelişmeler, bir kitle veya kalsiyum birikintileri olarak bilinen küçük beyaz tortular olarak ortaya çıkar. Fibröz doku oluşumuna neden olabilirler.

Memedeki adenomlar nelerdir?

Memede bulunan adenomlar en sık genç kadınlarda görülen tübüler iyi huylu tümörlerdir. Genellikle saf adenomlar olarak adlandırılırlar.

Adenosis nasıl bir duygu?

Meme adenozisinin en sık görülen klinik görünümü, meme dokusunun derinliklerinde kist veya kanser hissine benzeyen yumru tipi bir alan hissidir.

Adenoza ne sebep olur?

Adenoz meme dokusunda meydana gelir ve anne sütü üreten lobüller büyüdüğünde, şiştiğinde ve bez sayısında artışa neden olduğunda ortaya çıkar.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz