Dünyanın en pahalı tablosu listesini hazırladığımız bu makalemizde öyle tablolar var ki, en ucuzu 165 milyon dolardan başlıyor. Eğer bir milyarder veya yüklü bir fon sahibi değilseniz, bu listedeki tüm tablolar sizin için bir hayalin ötesine geçmeyecektir.
Birçok insanın Stendhal Sendromu yaşamasının sebebi olan bu tabloların her biri farklı ressamlar tarafından çizildi. Dilerseniz çok uzatmadan dünyanın en pahalı 10 tablosu listemize geçelim.
Dünyanın En Pahalı 10 Tablosu
- Salvator Mundi – Leonardo da Vinci – 450,3 Milyon Dolar
- Interchange (Değişim) – Willem de Kooning – 300 Milyon Dolar
- Kart Oyuncuları – Paul Cézanne – 250 Milyon Dolar
- Nafea Faa Ipoipo – Paul Gauguin – 210 Milyon Dolar
- Number 17A (17A Numarası) – Jackson Pollock – 200 Milyon Dolar
- No. 6 (Mor, Yeşil ve Kırmızı) – Mark Rothko – 186 Milyon Dolar
- Maerten Soolmans ve Oopjen Coppit’in kolye portreleri – Rembrandt – 180 Milyon Dolar
- Les Femmes d ‘Alger (“Versiyon O”) – Pablo Picasso – 197,4 Milyon Dolar
- Nu couché – Amedeo Modigliani – 170,4 Milyon Dolar
- Masterpiece (Başyapıt) – Roy Lichtenstein – 165 Milyon Dolar
10. Başyapıt – Roy Lichtenstein – 165 Milyon Dolar
Dünyanın en pahalı onuncu tablosu, Lichtenstein’ın 1962 yılında çizdiği “Başyapıt” dır.
Resim, çizgi roman illüstrasyonlarından esinlenmiştir, “Whaam!” ve “Look Mickey” gibi çizgi roman tablolarıyla yarışmaktadır. Bu tablo 2017’de bir milyarder ve sanat koleksiyoncusu olan Steven A. Cohen tarafından, 165 milyon $ ödenerek satın alındı.
9. Nu couché – Amedeo Modigliani – 170,4 Milyon Dolar
Bu, Modigliani’nin 1917’de Paris’teki kişisel sergisinde açık artırmaya sunulan en ünlü çıplaklık tablosu. Tablo, kırmızı bir kanepede yatan çıplak bir kadını tasvir ediyor. Çinli milyarder Liu Yiqian tarafından astronomik bir meblağ karşılığında satın alındı.
8. Les Femmes d ‘Alger (“Versiyon O”) – Pablo Picasso – 197,4 Milyon Dolar
Les Femmes d ‘Alger (“Versiyon O”), Picasso’nun “Les Femmes d’Alger” (“Cezayirli Kadınlar”) adlı 1954-55 serisinin bir parçasıydı.
Salvator Mundi rekoru kırana kadar Les Femmes d ‘Alger (“Versiyon O”) iki yıl boyunca açık artırmalarda satılmış olan en pahalı resimdi. Eser, Katar’ın eski başbakanı Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani tarafından satın alındı.
7. Maerten Soolmans ve Oopjen Coppit’in Portreleri – Rembrandt – 180 Milyon Dolar
Maerten ve Oopjen’in 1634’teki düğününü kutlamak için çizilen bu iki tablo hiç birbirinden ayrılmadı. Sanat uzmanları ve tarihçiler, resimlerin daima bir arada ve asla ayrı olarak sergilenmemesi gerektiği konusunda hemfikir.
Louvre ve Rijksmuseum tarafından 2015 yılında ortak olarak satın alındı ve fiyatını yüzde 50/50 paylaştılar (Toplam 180 milyon dolar).
6. No. 6 (Mor, Yeşil ve Kırmızı) – Mark Rothko – 186 Milyon Dolar
Herkesin zevkine göre olmasa da No. 6 (Mor, Yeşil ve Kırmızı), yayınlandığından bu yana çağdaş sanat üzerinde derin bir etkiye sahip. Resim, Bouvier Olayındaki 36 parçadan biri olmasıyla da dikkat çekiyor. Bu olay, Rus iş adamı Dmitry Rybolovlev ile tablo tüccarı Yves Bouvier arasında devam eden mahkemeye verilen isim.
Dmitry, Yves’in onu yüz milyonlarca dolar dolandırdığını ve birden çok resim için aşırı ücret aldığını iddia ediyor, Yves ise bu iddiaları şiddetle reddediyor!
5. 17A – Jackson Pollock – 200 Milyon Dolar
Jackson Pollock’un 1948 tarihli bu tablosu, 2015 yılında hedge fon yöneticisi Kenneth C Griffin tarafından 500 milyon dolarlık bir anlaşmayla satın alınan ikinci sanat eseriydi.
“17A” şu anda halka açık değil, ancak New York Modern Sanat Müzesi (MOMA) dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki müzelerde sergilenen birçok olağanüstü Pollock koleksiyonu var.
4. Nafea Faa Ipoipo – Paul Gauguin – 210 Milyon Dolar
Fransız post-empresyonist Paul Gauguin, Tahiti’ye ilk seyahatinde bu tabloyu çizmişti. Adadaki yerli kadınlardan esinlenerek bu tabloyu ortaya çıkardı.
İki yıl süren müzayedenin ardından ardından 2015 yılında 210 milyon dolara satılan sanat eseri, daha önce dünyanın en pahalı resmi unvanına sahipti.
3. Kart Oyuncuları – Paul Cézanne – 250 Milyon Dolar
Dünyanın en pahalı üçüncü tablosu Paul Cézanna’nın “Kart Oyuncuları” adlı tablosudur ve bu, Fransız ustanın 1890’larda ortaya koyduğu şaheserlerden biridir.
2011 yılında Katar Kraliyet Ailesi tarafından satın alınmıştı. Bildirildiğine göre açık artırmada satıldığı fiyatın tam iki katı ödenerek alındı.
2. Değişim – Willem de Kooning – 300 Milyon Dolar
Willem de Kooning’in 1955 tarihli ünlü eseri, New York’ta yaşarken çevresinden ilham aldı. Milyarder Kenneth C Griffin, tabloyu 500 milyon dolarlık bir anlaşmayla, listemizdeki bir diğer tablo olan “17A” ile birlikte satın aldı.
Dünyanın en pahalı tablolarından biri olan bu eser, günümüzde Chicago Sanat Enstitüsü’nde sergileniyor.
1. Salvator Mundi – Leonardo da Vinci – 450,3 Milyon Dolar
Leonardo da Vinci’nin kristal bir küre tutan İsa Mesih tasviri dünyanın en pahalı tablosudur. Resim, Mona Lisa ile aynı dönemde, 1605 yılında Fransa Kralı XII.Louis tarafından yaptırıldı.
Ancak, 1763 ile 1900 arasında bir tarihte, bir grup İngiliz sanat tüccarı tarafından 2005’te yeniden keşfedilene kadar kayıtlarda kayıp olarak yer alıyordu. Tüccarlar tabloyu 10.000 $ ‘a satın aldılar, altı yıl boyunca eserin orijinal olup olmadığına dair çalışmalar yürüttüler. Tablonun orijinal olduğu anlaşıldığında ise 2011 yılında, Londra Ulusal Galerisi tarafından sergilendi ve “Kayıp Leonardo” olarak anıldı.
Salvator Mundi, Abu Dabi Kültür ve Turizm Dairesi adına Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman tarafından satın alındı.