Fidel Castro’nun 14 Yaşındayken Franklin D. Roosevelt’e Yazdığı Mektup
Yıl: 1940. Franklin Delano Roosevelt Beyaz Saray’da yaşıyordu; 14 yaşındaki Fidel Castro, bir yatılı okulda, Küba Santiago’daki ColegioDolores’te okuyordu. Fidel, Roosevelt’in yeniden seçilmesi hakkında bir şeyler okudu ve hevesle, dünyanın en güçlü adamlarından birinebirkaç satır yazmaya karar verdi. (Mektupta 12 yaşında olduğunu söylüyor.) O zaman, Fidel’in ödeneği ayda sadece 80 sentti ve görünüşe göre gelirini arttırma fırsatı buldu.
Fidel Castro bu mektubu 14 yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Franklin D. Roosevelt’e gönderdi. Roosevelt’in başkanlığının onaylanmasından bahsetti ve Başkan’dan 10 dolar istedi. Küba’nın en büyük demir madenlerinin nerede olduğunu ifşa etmeyi teklif ederek mektubunu sonlandırdı.
Önceki Küba Başkanı Fidel Castro’nun Mektubu
Santiago, Küba
6 Kasım 1940
Sayın Franklin Roosevelt, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı.
İyi arkadaşım Roosevelt, çok fazla İngilizce bilmiyorum, ama sana yazdığım kadar çok şey biliyorum. Radyoyu dinlemekten hoşlanıyorum ve çok mutluyum, çünkü duydum ki yeni dönemde Amerika Birleşik Devletleri başkanı olacaksınız. On iki yaşındayım. Ben bir erkeğim, her şeyi çok düşünüyorum ama Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’na yazdığımı sanmıyorum. İsterseniz, bana mektubunuzla birlikte on dolarlık banknot yeşil Amerikan doları verin. Çünkü asla, on dolarlık banknot şeklinde yeşil Amerikan doları görmedim ve onlardan birine sahip olmak istiyorum.
Benim adresim:
Sr Fidel Castro
Colegio de Dolores
Santiago de Cuba
OrienteCuba
Çok fazla İngilizce bilmiyorum ama çok iyi İspanyolca biliyorum. Ve sen de çok fazla İspanyolca bilmiyorsun ama çok iyi İngilizce biliyorsun. Çünkü sen Amerikalısın ama ben Amerikalı değilim.
(Çok teşekkür ederim)
Hadi güle güle. Senin arkadaşın,
(İmza)
Fidel Castro
Gemilerinizi yapmak için demir istiyorsanız, size bu toprakların en büyük demir madenini göstereceğim. Mayari Oriente Küba’dalar.
Çoğu başkanın yaptığı gibi Roosevelt, bunun gibi düşük öncelikli yazışmalara cevap vermesi için özel bir çalışan görevlendirmişti.
Sonuç olarak Castro bir cevap aldı. Başkan genç Kübalıya “destek mektubu ve tebrikleri” için kısaca teşekkür etti. Fidel, “FDR” nin (Havana’daki ABD Büyükelçiliği idi) buna cevap vermesine o kadar memnun oldu ki, mektubu okulundaki bir bülten panosuna bile gönderdi. Ancak cevap mektubuna hiçbir nakit para eklenmediği için biraz rahatsız hissetti.
Açıkçası, Amerika Birleşik Devletleri Başkanları her yıl çocuklardan binlerce mektup alıyor. Peki, bu zararsız, 40 yıllık mektup 1977’de nasıl keşfedildi? Resmi hikaye, bir araştırmacının, tasnif edilmek üzereolan sınırlı sayıdaki Dışişleri Bakanlığı belgeleri için cilt taraması yaptığıdır.Genç Castro’nun paha biçilmez mektubu 1977’de Ulusal Arşiv ve Kayıt İdaresi uzmanı tarafından keşfedildi.İmza dikkatini çekti, mektuptaki tarihi fark etti ve mektup halka duyuruldu.
Fidel Castro Kimdir?
Fidel Castro, tam adı Fidel Alejandro Castro Ruz (13 Ağustos 1926, Birán, Küba yakınlarında doğdu – 25 Kasım 2016, Küba’da öldü), ülkesini ilk komünist devlete dönüştüren Küba’nın siyasi lideridir (1959–2008). Castro, Latin Amerika’da komünist devrimin bir sembolü oldu. 1976 yılına kadar öncül unvanını aldı ve ardından Danıştay ve Bakanlar Konseyi başkanı olarak uzun bir görev süresi başladı. Sağlık sorunları nedeniyle Temmuz 2006’da geçici iktidarı devraldı ve Şubat 2008’de cumhurbaşkanlığını resmen bıraktı.
Fidel Castro’dan Sonra Küba’da Neler Oldu?
Fidel Castro’nun emekli olmasından hemen önceki yıllarda, Küba çok büyük değişikliklere uğradı. Bu değişiklikler, kısmen Küba’nın müttefiki ve ticaret ortağı olan Sovyetler Birliği’nin çöküşüyle sağlandı. Castro, sınırlı sayıda ekonomik olarak liberal reformların uygulanmasına izin vererek sonraki piyasa düşüşünü telafi etmeye çalıştı. Fidel’in küçük kardeşi ve halefi olan Raúl Castro, serbest piyasa politikalarını kademeli olarak benimsemeye devam etti.
Ada ülkesinin yeni baskıcı ekonomik liberalizmi, daha baskıcı politikalarından bazılarının geri dönüşüyle bir araya geldiğinde, ABD-Küba ilişkilerinde iyileşmeye yol açtı. 2014 yılında ABD Başkanı Barack Obama ve Raúl Castro, diplomatik ilişkilerin yeniden açılmasını ve de otuz yılı aşkın bir süredir yürürlükte olan ticari ambargoyu durdurmayı kabul etti. 2017’de ABD Başkanı Donald Trump, Obama döneminde kaldırılmış olan bazı ticari ve diplomatik kısıtlamaları geri getirdi.